агнешки комплект дреболиите от 1 агне - 1 бр
агнешко було - 2-3 бр
зелен лук - 2 връзки
пресен чесън - 1 стрък
ориз Екстра Крина - 300 гр
олио - 100 мл
доматено пюре - 1 с.л.
пресен джоджен - 1 връзка
пресен девесил - 1 връзка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Агнешката дроб сарма в було е красивият начин да приготвите и поднесете това толкова любимо пролетно ястие и да направите великденската трапеза още по-впечатляваща. Не че със заливка не е вкусно, напротив. Класиката си е класика!
Просто завитата в було дроб сарма е сочна и още по-вкусна, защото мазнината от булото се разтопява по време на печенето и попива в зрънцата ориз. Отгоре пък се запича и става великолепна. И като споменахме ориза, вземете едрозърнест. Такъв, който поема течността, без да се разкашква. По този начин ще усетите вкуса на ястието във всяко отделно зрънце.
Тъй като агнешкото було е по същество мазнина, преди да започнете да работите с него, то трябва да постои за малко в хладка вода. Тя му позволява да се отпусне и да се разстели, така че да можете да увиете плънка в него.
За агнешкия комплект е ясно – колкото по-богат е, толкова по-добре. Няма нужда от излишни спорове какво точно от дреболиите се слага в дроб сарма. Ползвайте това, което ви е вкусно на вас и на близките ви.
О, да, и още нещо. Съвсем не е необходимо да чакате Великден, за да си направите дроб сарма в було. Празнувайте вкусната храна всеки път, когато имате качествени продукти и желание да се поглезите.
Приятно готвене и добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Измийте агнешкия комплект и го сварете в подсолена вода. Извадете ги и ги нарежете на кубчета.
2. Накиснете булото в хладка вода.
3. Нарежете лука на дребно и го задушете в загрятото олио. След като омекне, прибавете ориза, нарязаните дреболии, солта и черния пипер, както и нарязаните джоджен и девисил.
4. След като всичко се задуши заедно, налейте 600 мл от бульона на сварените дреболии, в който сте размили доматеното пюре. Варете 10-15 минути или докато течността се абсорбира.
5. Дръпнете от котлона и оставете сместа леко да се охлади, а през това време нарежете на еднакви парчета с големина по желание булото.
6. Разстелете парче було, сложете от дроб сармата в него и завийте на пакетче като зелева сарма.
7. Наредете отделните сарми в тавичка, налейте бульон до средата и сложете да се пече на 200 градуса за около 15-20 минути.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.