За ориза
агнешки комплект около 1 кг - 1 бр
зелен лук - 1 връзка
лук - 1 глава
моркови - 1 бр
чесън - 4 скилидки
ориз - 250 гр
олио - 50 мл
пресен джоджен - 5 стръка
магданоз - 1/2 връзки
червен пипер - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
За заливката
кисело мляко - 1 кофичка
яйца - 4 бр
брашно - 2 с.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
Странно е защо си правим дроб сарма основно около Великден. Основната съставка за нея – агнешките дреболии – може да се намери в магазините за месо почти през цялата година.
Тя не е никак трудно ястие. Може би има малко повече работа заради подготовката на дреболиите и заради това, че се прави заливка, но иначе в готвенето ѝ няма нищо специално, гарантират кулинарите от Mate Kitchen.
На първо място, важен е агнешкият комплект. Какво ще има в него и колко ще бъдат чисти дреболиите, трябва да си признаем, че е въпрос на късмет. Обикновено слагат бял и черен дроб и сърце. Във вкусната дроб сарма обаче има и шкембе и момици. Така че ако ви се падне по-обран комплект, може да го допълните с желаните от вас съставки.
Дроб сармата е хубава, когато в нея има зелен лук, съветват още от Mate Kitchen. Може дори само със зелен лук може да я направите, в случай че така ви е по-вкусно. Ако искате да ѝ придадете пролетен вкус, добавете и стрък-два зелен чесън, но не повече, за да не доминира. Старият не е за предпочитане, защото неговият вкус е по-тежък.
Нашата малка тайна за по-пухкава и обемна заливка, която с радост споделяме с вас, е содата бикарбонат в киселото мляко. Така не се налага да се добавя много брашно в нея и „капачето“ на дроб сармата не стои тестено.
Начин на приготвяне:
За ориза
1. Почистете и измийте агнешкия комплект и го сложете в тенджера с подсолена вода. Варете около 50-60 минути.
2. През това време нарежете двата вида лук и морковите на дребно.
3. Когато се свари, нарежете всичко на малки кубчета.
4. В дълбок тиган с нагорещено олио запържете първо двата вида лук и след като поомекнат, добавете морковите. Когато поомекнат, прибавете нарязаните агнешки дреболии. Оставете да се задушават заедно няколко минути, след което посолете и поръсете с черен и червен пипер.
5. След минута-две добавете магданоза, джоджена и чесъна и разбъркайте.
6. Изсипете изчистения и измит ориз, запържете го за няколко минути с останалите продукти и прехвърлете всичко в тава.
7. Залейте с вода или бульона от варенето на агнешкия комплект, като спазвате съотношението ориз към течност да е 1:3,5.
8. Печете дроб сармата на 180 градуса докато водата изври, а оризът омекне.
За заливката
1. Направете заливка от киселото мляко с угасената в него сода, яйцата и брашното.
2. Разбийте всичко добре, изсипете върху дроб сармата и запечете докато заливката покафенее.
3. Сервирайте с кисело мляко и зелена салата.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.