домати - 1 кг
яйца - 4 бр.
лук - 1 глава
чесън - 3-4 скилидки
олио - 4 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
От Mate Kitchen ни предлагат една от любимите си бабини рецепти. Гъстият и ароматен сос си на доматите с яйца под капак плаче за мек хляб и хапване по селски, т.е. да си потопиш с ръце. Рецептата ни пренася в за летата на село, когато баба можеше да ни нахрани с каквото се намери под ръка, но винаги ни се струва като царско угощение.
Още по-добре за тази рецепта е ако доматите са расли на двора на село, за да се получи онзи кус и аромат на слънце, чиста вода и въздух. Докато яйцата са съвсем врели обаче, няма да можете да им се насладите. Затова изчакайте вашите домати с яйца под капак да поизстинат леко - само малко, колкото да не парят езика. Може да си ги хапнете със сирене и пресен лук, а защо не и люто чушле, съветват от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Обелете и отстранете воднистата част на 1 кг домати и ги нарежете на малки кубчета. Лука и чесъна нарежете на ситно.
2. Загрейте олиото в тиган с капак или тенджера и задушете лука. След като поомекне, добавете чесъна, разбъркайте за няколко секунди, като внимавате да не изгори, и изсипете доматите.
3. Поръсете със захар, сол и червен пипер, затворете с капак и оставете да се готви за около 20 минути.
4. След като сосът се сгъсти, чукнете яйцата, като внимавате да останат цели. Не ги бъркайте, а затворете отново с капака и оставете да се готвят десетина минути. Белтъкът трябва да стегне, а жълтъкът да остане течен.
5. Поръсете готовото ястие с нарязан магданоз и поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.