2 глави лук
3 с.л. олио
4 скилидки чесън
1 червена люта чушка
1 ч.л. синапено семе
2 ч.л. куркума
2 ч.л. семена кимион
5 см корен джинджифил
400 г цели домати от консерва
8-12 големи домата
100 г пълномаслено кисело мляко
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В дълбок тиган с капак или плитка тенджера загрейте олиото и в него запържете нарязания на едро лук и нарязаната на ситно люта чушка (без семките). Добавете куркумата, кимиона и синапа. Разбъркайте.
2. Щом лукът придобие светлозалтист цвят, добавете доматите от консерва и 400 мл вода. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и щом сосът заври, поставете изправени целите пресни домати, заедно с дръжките.
3. Захлупете съда и гответе на слаб огън 25-35 минути. По време на готвенето обърнете доматите 1-2 пъти. Те трябва напълно да омекнат, но не да се разпаднат.
4. Съберете в единия край на съда целите домати и сипете в соса киселото мляко. Разбъркайте енергично, като внимавате соса да не заври.
5. Сервирайте доматената яхния с варен ориз или хляб наан.