свински черен дроб - 700 гр - 3.15 лв
течна сметана животинска - 250 мл - 2.25 лв
свинска мас - 100 гр - 1.22 лв
червено вино - 150 мл - 2.57 лв
коняк или бренди - 60 мл - 3.93 лв
вода гореща - 100 мл
гъби - 4 бр - 1.00 лв
лук - 1 глава - 0.10 лв
чесън - 5 скилидки - 0.40 лв
суха мащерка - 1 ч.л. - 0.20 лв
лед - 4-5 кубчета
сол на вкус
черен пипер на вкус
За всички, които не обичат уханието на агнешко месо предлагаме тази страхотна рецепта за домашен пастет от свински черен дроб от Mate Kitchen
Някои от вас вероятно ще предпочетат да си намажат домашен пастет за закуска върху мека филийка хляб, за да разнообразят козунака. Други може би ще се поглезят с различни видове прясно изпечен хляб, сирена и бутилка хубаво вино – съвсем по френски – и в компанията на специални хора. Във всички случаи това ще бъде незабравимо изживяване за небцето.
Домашният пастет е истински деликатес, който се отличава с богатство от вкусове, балансирани перфектно, за да ви накарат да искате още.
Най-хубавото на рецептите за домашен пастет и тази на Mate Kitchen в частност е, че знаете какво има в него. Черен дроб, сметана, червено вино и коняк, малко лук и чесън, гъби за този отличителен умами вкус. Подправките са две – мащерка и черен пипер. Опитайте го, преди да го разпределите в бурканчетата и ако не са ви достатъчни, може да добавите смлян кимион на вкус.
Текстурата на домашния пастет е изцяло въпрос на личен вкус, казват от Mate Kitchen. Може да оставите по-едри парченца, ако предпочитате. Ако го искате по-фин, можете да го минете през сито, за да отстраните всички груби частици. Накрая го прехвърлете в подходящ съд или по-малки бурканчета, купички, чашки, в които сте си наумили да го поднесете. Преди да го приберете в хладилника за няколко часа, може да го залеете с разтопено масло за още по-естетски финал.
Приготвя се лесно, опитайте! След това никога повече няма да купите готов пастет от магазина.
Да ви е вкусно!
Загрейте мазнината в тенджера и задушете ситно нарязаните лук и чесън. След като омекнат, прибавете почистените и нарязани гъби, разбъркайте и гответе на умерена температура за 4-5 минути.
През това време нарежете предварително измития и подсушен черен дроб.
Здушавайте дроба и зеленчуците заедно за няколко минути, след което подправете със сол, черен пипер и суха мащерка. Разбъркайте добре, налейте течната сметана, разбъркайте отново и добавете горещата вода.
Варете 20 минути и прехвърлете цялото съдържание на тенджерата в каната на блендера.
Върнете тенджерата на котлона и налейте в нея виното и брендито. Веднага щом течността кипне, я добавете към останалите продукти в блендера.
Блендирайте на средна скорост за 2 минути, след което прибавете 4-5 бучки лед и блендирайте отново за 2 минути.
Разпределете пастета в подходящи съдове и оставете в хладилника да се стегне.
Внимание: Съдържа течна сметана, което може да предизвика алергични реакции.