Домашен гирос

По-вкусен от купешкия

4.2 от общо 5 гласа
120 мин.
Необходими продукти

4 бр. гръцки питки
600 г свинска плешка
50 мл зехтин (+ за намазване)
1 глава червен лук
1 розов домат
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух чесън
1/4 ч. л. червен пипер
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела
сол и черен пипер на вкус
сокът от 1/2 лимон
за дзадзикито:
200 г гъсто кисело мляко
1 краставица
1 скилидка чесън
2 стръка копър
1 с. л. лимонов сок
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се реже на много тънки парчета, които се слагат в плик за мариноване, заедно с лимоновия сок, зехтина, ригана, стрития на паста чесън, червения пипер, канелата, индийското орехче, сол и черен пипер. Прибира се в хладилника за 4 часа. 

След това парченцата месо се пекат до златисто на сгорещена чугунена плоча, предварително намазана със зехтин. Питките се загряват върху същата плочата. 

Лукът се реже на полумесеци, а доматът – на тънки резени. Краставицата за дзадзикито се обелва и се нарязва на кубчета, копърът се наситнява, чесънът се смачква на паста. 

Разбъркват се с лимоновия сок, киселото мляко и сол на вкус. 

Топлите питки се намазват с малко дзадзики, слага се от месото, лука и доматите, по желание се поръсва с риган. 

Завиват се и се поднасят. 

Други рецепти:

Фокача сандвич
Сандвич с домати, тиквички и сирене
Сандвич с авокадо
Сандвич за 15 минути
Зеленчуков сандвич

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти