- ципура - 2 бр - 13.25 лв
- домати - 2 бр - 0.76 лв
- маслини - 18-20 бр - 1.50 лв
- чесън - 6-7 скилидки - 0.64 лв
- магданоз - 1 връзка - 1.29 лв
- пресен риган - 1/2 връзки - 0.65 лв
- зехтин - 80 мл - 0.88 лв
- сол на вкус
Още една рецепта, с която каним морето, и то Средиземно море на масата – ципура с домати и маслини, завита във фолио и изпечена във фурна от Mate kitchen. Дори само името й ни връща спомени за солените следи, които остават по кожата, след като излезем от водата. За студени напитки, за сочни плодове, лениви следобеди и много смях. Пречистващата сила на витамин море задължително върви с храната, която то ни дава. Преизобилна, вкусна, затворила в себе си неговия вкус и мирис.
Крехката ципура е сред задължителните вкуснотии, които да хапнете на средиземноморския бряг. Тя има деликатен и все пак характерен вкус, а когато е прясно уловена, е великолепна. Традиционно се прави на скара, но всъщност възможностите, които дава, са много повече. За рецептата за ципура с домати ние събрахме 4 характерни средиземноморски вкуса – рибата, слънчевите домати, солените маслини и пресния риган.
Рецептата е повече от лесна за изпълнение. Тъй като готвенето продължава относително кратко, защото на рибата не й трябва много, ястието е изключително свежо. Можете да усетите отделните вкусове във всяка хапка. Много подходящ за тази ципура с домати е лимоновият или чесновият дресинг. Личното ни мнение е, че гарнитура няма да ви е нужна. Само добре охладено питие и приятна компания.
Наздраве и добър апетит от Mate Kitchen!
- Обелете, изчистете от семките и нарежете на кубчета доматите.
- Към тях прибавете нарязаните на ситно магданоз, риган, чесън и маслините. Овкусете със сол и зехтин и разбъркайте добре.
- Измийте и подсушете рибата, след което я подправете със сол и зехтин. Напълнете я с предварително приготвената смес от домати, маслини и подправки.
- Вземете лист алуминиево фолио. Намажете го със зехтин и поставете отгоре напълнената риба. Завийте плътно като пакет и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути.
- Извадете ципурата и сервирайте с гарнитура по желание или само полята с чеснов дресинг.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)