ципура - 2 бр.
домати - 2 бр.
маслини - 18-20 бр.
чесън - 6-7 скилидки
магданоз - 1 връзка
пресен риган - 1/2 връзки
зехтин - 80 мл
сол на вкус
Крехката ципура е сред задължителните вкусотии, които да хапнете на средиземноморския бряг, съветват от Mate Kitchen. Тя има деликатен и все пак характерен вкус, а когато е прясно уловена, е великолепна. Традиционно се прави на скара, но всъщност възможностите, които дава, са много повече. За рецептата за ципура с домати Mate Kitchen събира 4 характерни средиземноморски вкуса – рибата, слънчевите домати, солените маслини и пресния риган.
Рецептата е повече от лесна за изпълнение. Тъй като на рибата не ѝ трябва много, готвенето продължава относително кратко, а ястието е изключително свежо. Можете да усетите отделните вкусове във всяка хапка. Много подходящ за тази ципура с домати е лимоновият или чесновият дресинг. Според Mate Kitchen гарнитура няма да ви е нужна. Само добре охладено питие и приятна компания. Наздраве и добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Обелете, изчистете от семките и нарежете на кубчета доматите.
2. Към тях прибавете нарязаните на ситно магданоз, риган, чесън и маслините. Овкусете със сол и зехтин и разбъркайте добре.
3. Измийте и подсушете рибата, след което я подправете със сол и зехтин. Напълнете я с предварително приготвената смес от домати, маслини и подправки.
4. Вземете лист алуминиево фолио. Намажете го със зехтин и поставете отгоре напълнената риба. Завийте плътно като пакет и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути.
5. Извадете ципурата и сервирайте с гарнитура по желание или само полята с чеснов дресинг.