2 цели малки риби (300-400 г всяка) - барамунди или снапер
1/3 ч.ч. кокосово масло
6 бр. лилав лук шалот
6 скилидки чесън
5 см корен джинджифил
5 листа кафир лайм
10 листа къри
3 стръка лимонена трева
4 дълги червени люти чушки
2 червени люти чушки "Птиче око"
1/2 ч.ч. запечен кокосов чипс
1 ч.л. паста от стриди
2 ч.л. захар
1 с.л. рибен сос
1 лайм, сок
400 мл кокосово мляко
пресен лук, люта чушка, стръкове кориандър
Начин на приготвяне:
1. В тиган загрейте кокосовото масло и добавете нарязания на полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Добавете нарязаните на ситно листа кафир лайм и люти чушки (без семките). Изрежете зелената част на лимонената трева и начукайте бялата част с чукчето от хаванче. Начупете я с ръце и я добавете в тигана. Начупете и пастата от скариди. Добавете и нарязания на пръчици джинджифил. Запържете всичко за 3-4 минути, до омекване, като разтръсквате тигана периодично.
2. Пресипете половината смес в чиния и я оставете да изстине. Върнете тигана с останалата част върху котлона. Добавете кокосовото мляко и оставете да ври 5-10 минути, докато сместа се сгъсти.
3. Прецедете соса през фина цедка и върнете съда върху котлона. Добавете рибен сос, захар и сок от лайм. Разбъркайте. Пресипете в купичка.
4. Изрежете опашките и перките на рибите (предварително почистени и измити) с ножица. Напълнете ги с отделената смес и ги затворете с помощта на дървени шишчета. Намажете рибите добре с мазнина.
5. Загрейте силно тиган с незалепващо покритие и огнеупорна или сваляща се дръжка. Поставете рибите в тигана и печете по 2 минути от всяка страна. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути.
6. Поставете цяла риба в чиния. Поръсете със запечен кокосов чипс, нарязани пресен лук и люта чушка под ъгъл и листа кориандър. Сервирайте със соса.