Необходими продукти:
1 кг патладжани (6 броя)
300 г кълцано свинско месо
1 среден морков
1 среден корен пащърнак
1 малка тиквичка (около 100 г)
3-4 печурки (среден размер)
2-3 домата (около 200 г)
1/4 стрък праз (около 50 г)
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
4 с.л. олио от гроздови семки
1 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. сминдух
1/8 ч.л. кимион
1/4 ч.л. риган
1/4 ч.л. мащерка
1/4 ч.л. розмарин
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Издълбаваме патладжана, посоляваме го и го оставяме да престои около час. Нарязваме вътрешността му на кубчета, осоляваме я и също я оставяме настрана. Подготвяме зеленчуците, нарязвайки лука, тиквичките, гъбите и домата на кубчета, праза - на полумесеци, а морковите и пащърнака - настъргваме.
В тиган задушаваме лука, а след това прибавяме морковите, пащърнака, праза, чесъна и доматите. Към тях добавяме месото и готвим, докато то побелее.
Отделно приготвяме другата част от плънката. Измиваме нарязания патладжан и го задушаваме с 2 с.л. от мазнината. Когато кубчетата патладжан започнат да придобиват златист загар, прибавяме тиквичките, които също сме нарязали на кубчета. Накрая слагаме гъбите, които сме нарязали на малки парченца.
Към почти готовите зеленчуци прибавяме другата част от плънката, овкусяваме с подправките и разбъркваме. Измиваме предварително издълбаните лодки от останалите патладжани, подсушаваме ги и ги подреждаме в тава. Поръсваме ги със сол и черен пипер.
В тавата наливаме вода, колкото да покрие дъното. Запичаме патладжаните на 180 градуса за около 15 минути. Запечените патладжани напълваме с готовата плънка и отново ги връщаме във фурната за още 10-15 минути.
Чудни пълнени патладжани
Богатство от вкусове
61864