600 г телешка кайма от врат
70 мл зехтин
1 глава лук (голяма)
4–5 скилидки чесън
1 ч. л. смляна люта чушка чипотле
1 ч. л. лют пушен пипер
750 г домати от консерва
400 г черен боб от консерва
400 г червен боб от консерва
2 дафинови листа
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. кориандър на зърна
сол и черен пипер на вкус
за гарниране:
100 г сирене „Чедър“
1 връзка кориандър
заквасена сметана на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в дълбок тиган и в него запържете каймата, като бъркате непрекъснато, за да стане на трохи – поне 10 минути, добавете и нарязаните на ситно лук и чесън. Оставете на огъня, докато и те се запържат. Бъркайте често, течността трябва се изпари напълно и месото да започне да се карамелизира.
Добавете счуканите кимион и кориандър. Налейте 200 мл вода и доматите. Сложете лютата чушка и лютия пипер, овкусете с дафинов лист, сол и черен пипер. Гответе около 40 минути под капак на слаб огън.
Прибавете двата вида боб и оставете ястието да къкри на тих огън 10-15 минути.
Сервирайте яхнията със заквасена сметана, настъргано сирене чедър и наситнен кориандър.
Прочетете още:
- Телешко бонфиле със специален сос
- Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
- Телешко варено с къри за обяд
- Вкусно телешко с чили
- Пълнен лук с телешка кайма и ориз