Необходими продукти за 4 порции:
1 франзела
2 скилидки чесън
2–3 с. л. олио
6–7 стерилизирани
червени чушки
30 г орехови ядки
100 г сирене тип дунавия
200 г цедено кисело мляко
магданоз за украса
олио за намазване
за салатата:
2–3 домата
2 скилидки чесън
сол на вкус
за босилковия винегрет:
6 с. л. олио
2 с. л. винен оцет
10 листа пресен босилек (1/2 ч. л. сух)
1 ч. л. сол
1 щипка захар
Начин на приготвяне:
1. Франзелата се нарязва на филийки с дебелина 1 пръст, които се нареждат в намазана с олио тава. Пекат се по около 5 минути от всяка страна в загрята до 220 градуса фурна.
2. Ореховите ядки се запържват за около 30–40 секунди в предварително загрятото олио. В същата мазнина за кратко се запържва и чесънът, нарязан на филийки.
3. Ореховите ядки и чесънът се смилат в блендер или се счукват. Добавят се сиренето и киселото мляко и всичко се пасира около 2–3 минути.
4. Чушките се нарязват на ивички, а една част от тях се отделя за салатата. Изпечените филийки се намазват с млечния пастет, поръсват се с наситнен магданоз и отгоре се поставят ивичките чушки.
5. В подходяща купа се наливат олиото и оцетът за босилковия винегрет, добавят се наситнените листа босилек, посолява се, слага се захарта и хубаво се разбърква.
6. Доматите се нарязват на кубчета и заедно с отделените ивички чушки се поставят в салатиера. Прибавят се чесънът, нарязан наситно, посолява се и се полива с босилковия винегрет. Канапето се сервира със салатата.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!