белен боб "Крина" - 400 гр
лук - 2 глави
зелени чушки - 2 броя
червени чушки - 2 броя
моркови - 3 броя
домати големи - 2 броя
чесън - 3 скилидки
олио - 60 мл
брашно - 3 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
магданоз - 1/2 връзка
пресен джоджен - 1/2 връзка
чубрица прясна - 4-5 стръка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Всяка домакиня знае, че такова нещо като бърза яхния с боб не съществува. Затова и приготвянето му често остава за почивните дни, когато времето не препуска с изтощаващо темпо и можем да си позволим да сготвим на спокойствие. А има и лесен начин, с който можем да сготвим боб набързо и да си хапнем топла купичка от него и в делничните вечери. Нарича се белен боб “Крина”.
За да се убедите, решихме да ви направим една бърза яхния с белен боб, която е готова за по-малко от час. Ако я приготвите в тенджера под налягане, времето пада до десетина минути. Всичко, което ви трябва за нея, е белен боб, зеленчуци и малко мазнина. Няма да го киснете цяла нощ, няма да стоите над тенджерата с часове. Тъй като люспата му е отстранена, бобът увира за точно 30-35 минути. Тъкмо ще имате време да си вземете душ и да свалите умората на деня от раменете си. И не само. Ще го оценят и модерните домакини, и тези, които са оправни и вършат по много неща наведнъж, но все не им остава време да си отдъхнат.
Освен че е изключително удобство в кухнята, белен боб могат да хапват и хората, които имат стомашни проблеми. Заради премахнатите люспи той е деликатен и не създава чувство за тежест в корема. С него могат да се приготвят както класически бобени рецепти от старите тефтери, така и пюрета, крем супи и разядки. Опитайте!
Да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете боба със студена вода и го сложете в тенджера заедно с нарязаните на кръгчета моркови, нарязания на ситно лук и нарязаните на по-големи кубчета чушки.
2. Добавете мазнината, налейте 1,5 литра гореща вода и сложете да се готви за 30-35 минути.
3. През това време разбийте брашното и червения пипер в купичка със студена вода.
4. Сгъстете яхнията с тази смес, след което прибавете в тенджерата обелените, изчистени от семките и нарязани на кубчета домати и разбъркайте.
5. Оставете боба да поври още няколко минути, подправете го с нарязаните пресни подправки, посолете и дръпнете от котлона.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.