български боб Крина - 500 гр
наденица - 500 гр
олио - 100 мл
моркови - 2 бр.
лук - 1 глава
доматено пюре - 4 с.л.
чубрица - 2 с.л.
джоджен - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Боб с наденица – вечната българска класика, която никога няма да ни омръзне. Гъстичък, ароматен – подправен и с джоджен, и с чубрица, за да се получи онзи характерен вкус. О, и с доматено пюре за специфичната леко кисела нотка. Неустоим е, особено ако го подлютим и си го хапнем горещ и с мекичък бял хляб с хрупкава коричка. Толкова просто и толкова велико!
От българска класика в последните години любимият боб с наденица се превърна в класика с елементи на интернационалност, защото български боб в търговската мрежа се намира много трудно. В тази рецепта обаче не е така, защото ползвахме български боб „Имало едно време…“, който е произведен в Добруджа и в района на Плевен.
От „Крина“ са се заели да ни припомнят за златните години на българското земеделие, когато у нас са били засявани по 220 000 дка боб годишно. Днес площите са драстично по-малко – около 8000 дка. Но все още можем да си припомним вкуса на автентична българска боб чорба, боб по манастирски и боб с наденичка, разбира се.
И да си подарим насладата от бавното готвене. Защото за да си направите български боб с наденица, е препоръчително да го накиснете за една нощ в студена вода. Ако не разполагате с време или просто забравите, няма проблем. Бобът пак ще се свари – нужни са му около час и половина-два на умерен огън. Няма нужда да споменаваме, че търпението си струва. Вкусът на българското не може да се сравни с нищо друго.
Начин на приготвяне:
1. Изсипете боба в тенджера, залейте го със студена вода и варете около 25-30 минути. След това излейте водата, върнете на котлона, налейте чиста гореща вода и продължете с варенето.
2. През това време нарежете лука и морковите на ситно и ги прибавете към врящия боб заедно с мазнината.
3. След като поври още 35-40 минути, добавете доматеното пюре. Остевете да се вари още 15-20 минути и подправете с джоджен, чубрица, сол и черен пипер.
4. Нарежете наденицата на кръгчета, прибавете я към врящия боб и варете още 10-15 минути.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.