За месото
пилешко филе - 600 гр
кисело мляко - 400 гр
майонеза - 2 с.л.
червен пипер - 2 ч.л.
чесън на прах - 1/2 ч.л.
лимони - 1 бр.
За панировката
галета - 200 гр
червен пипер - 2 с.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
чесън на прах - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
За гарниране
питки - 4 бр.
салата айсберг - 1/2 бр.
домати - 2 бр.
червен лук - 1 малка глава
бургер сос Maggi на вкус
Да се поизцапаме, а – с голям и сочен бургер с пилешко, хрупкави пресни зеленчуци и специален сос! И бяла питка и студена бира, а защо не и пържени картофки, за да е пълно угощението. Никакви вилици и ножове – само с ръце, защото така винаги е по-вкусно. Лесно е да си го приготвите вкъщи и не изисква нито специално оборудване, нито невъзможни продукти. Трябва само да следвате стъпките, описани в рецептата.
Нещо, което не сме посочили, но ще видите във видеото – преди да оваляте месото за бургера в галета, не отстранявайте полепналата по него марината. Тя ще го овкуси и по време на печенето, а майонезата ще го направи сочно и апетитно.
В списъка с продукти за гарниране на бургера сме предвидили само пресни зеленчуци – домати, червен лук, салата айсберг. Сосът е само един – специалният бургер сос с майонеза на Maggi. Той обаче е напълно достатъчен, защото в него, освен майонеза Maggi, има и кисели краставички, доматена паста, маринован лук и горчица. Всичко в една перфектна хапка, без да се разпада, преди още да е стигнало да устата. Съвсем целенасочено не сме посочили точно количество. Сложете колкото ви хареса на вас.
Освен за бургери, сосът е подходящ и за салати, както и като добавка съм сандвичи и принцеси.
По желание може да запечете питките за вашия бургер с пилешко и, докато са още топли, да сложите върху тях парче сирене чедър. То ще се разтопи и ще залепне за питката и за добавките, така че да не се плъзнат, когато отхапете. Отделно запеченият хляб ще обогати вкуса на бургера.
Начин на приготвяне:
За месото
1. В купа сложете киселото мляко, майонезата, лимоновия сок, чесъна на прах, червения пипер и сложете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.
2. Нарежете пилешките гърди на еднакви ивици, поставете ги в маринатата, покрийте с домакинско фолио и сложете в хладилника за 3-4 часа.
За панировката
1. В купа смесете галетата, чесъна на прах, червения пипер, бакпулвера, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте много добре, изсипете в чиния и оваляйте пилешките филета, които предварително сте извадили от маринатата.
2. Сложете панираните парчета месо в тава, покрита с хартия за печене и печете на 180 градуса до златист загар около 25-30 минути.
3. След като филенцата са готови, ги извадете в чиния и започнете да подреждате бургера.
За гарниране
1. Срежете питката, поставете салата айсберг, червен лук, домати, 2-3 пилешки филенца, залейте с бургер сос Maggi и завършете с горната половина на питката.
Внимание: Съдържа кисело мляко и майонеза, които могат да предизвикат алергични реакции.