400 г смляна свинска плешка
175 г наденица чоризо
25 г царевичен грис
1 ч.л. листенца прясна мащерка
1 глава лук
3 скилидки чесън
½ ч.л. семена кимион
½ ч.ч. смлян кориандър
1 ч.л. пушен червен пипер
1 люта чушка
½ ч.л. сода бикарбонат
За салцата Ромеско:
70 г бланширани бадеми
3 червени чушки
30 г хлебни трохи
2 домата
½ ч.л. едър лют червен пипер
1 с.л. нарязан магданоз
1 лимон, настъргана кора
100 мл зехтин екстра върджин
За маринования червен лук:
2 глави червен лук
200 мл оцет от сайдер
60 г кафява захар
1 звездичка анасон
1 с.л. семена синап
Допълнително:
4 питки Бриош
4 слайса сирене манчего
8 слайса хамон
8 люти чушки Падрон
зехтин
сол
Това е рецепта за бургер със свинско месо, обогатен с чоризо. Питките бриош са намазани със салца от печени чушки и домати, а кюфтета са гарнирани с маринован лук и пукани люти чушлета. Всички съставки са обединени от едно - пушения вкус на барбекюто!
Начин на приготвяне:
1. За бургерите сипете в голяма купа смляното месо, вътрешността на надениците чоризо, царевичния грис, листенцата мащерка, настъргания чесън, предварително запържения до кафяво нарязан на ситно лук, смления кориандър, предварително запечените в сух тиган и след това счукани семена кимион, пушения червен пипер, нарязаната на ситно люта чушка без семки и сода бикарбонат. Омесете много добре всичко и оформете 4 големи плоски кюфтета. Подредете ги в тавичка и ги поставете в хладилник.
2. За маринования лук смесете в тенджерка оцета, захарта и добавете звездичката анасон и предварително запечените в сух тиган семена синап. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Нарежете червения лук на рингове с дебелина от ½ см и ги поставете в купа. Залейте лука с горещата марината и оставете настрана докато изстине.
3. За салцата опечете чушките върху загрятото барбекю и ги увийте в хартия да се задушат. След това ги обелете и отделете дръжките и семките им. Нарежете ги на не много дребно и ги сложете в купа. Към тях добавете обелени и нарязани на малки кубчета домати, фино настърганата лимонова кора, запечени и нарязани или смлени едро бадеми, леко запечени в сух тиган хлебни трохи и нарязан магданоз. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре.
4. В сух тиган изпукайте лютите чушлета. След това нанижете по 2 чушлета на дървено шишче.
5. Върху добре загрятото барбекю поставете бургерите и печете 3-4 минути. Обърнете ги и ги намажете с разтопено масло. Печете още 2-3 минути. Поставете по 1 слайс сирене манчего и дръпнете бургерите от огъня.
6. Разрежете питките на две, по хоризонтал и ги запечете леко върхя барбекюто. Върху долната част на всяка питка сипете от салцата Ромеско Върху нея поставете бургера със сирене. Върху сиренето поставете кръгче маринован лук, а върху него слайс хамон. Поставете капачето на питката. Промушете с дървено шишче с чушлета всеки бургер и поднесете.