2 ч.л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 малка червена люта чушка
250 г сварена кафява леща
325 г червено цвекло
1 яйце
1 ч.л. куркума
1 ч.л. гарам масала
2 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. настърган джинджифил
6 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
6 слайса ананас
160 г зеле
2 домата
260 г кисело мляко
6 бр. бриош питки
Начин на приготвяне:
1. За бургера настържете червеното цвекло на едро ренде в купа. Добавете прецедената сварена леща или нахут и я намачкайте с помощта на вилица. Добавете подправките и разбъркайте.
2. В тигана загрейте 2 ч.л. зехтин и в него запържете до омекване нарязания на ситно лук заедно с настърганите фино скилидки чесън и люта чушка. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади.
3. Добавете запържения лук към сместа за бургер в купата. Добавете брашно (обикновено, бадемово или царевично) и яйцето. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. С помощта на малки купички оформете плоски кюфтета и ги подредете в тавичка. Покрийте ги с прозрачно фолио и ги поставете в хладилник за 10 минути.
4. Нарежете ананаса на тънки шайби. Обелете ги и отстранете твърдата част по средата. Загрейте същия тиган и запечете резените ананас до карамелизиране.
5. В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и изпържете бургерите в него, за по 5-6 минути от всяка страна. Нарежете доматите на тънки кръгчета, а зелето - на тънки ивици.
6. Разрежете питките на две. Долната част намажете с кисело мляко. Върху него поставете резен ананас, кръг домат, кюфте и зеле. Захлупете бургера.