За соса:
100 г масло
50 мл зехтин
500 г чери домати
2 скилидки чесън
2 стръка мащерка
За кюфтенцата:
500 г сурова свинска наденица
1 ч.л. едър лют червен пипер
2 ч.л. семена от фенел
1 яйце
50 г хлебни трохи
1 ч.л. зехтин
олио
350 г букатини
шепа листа босилек
настърган пармезан
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За кюфтенцата обелете наденицата и сложете каймата в купа. Добавете хлебните трохи, лютия червен пипер, семената от фенел, яйцето и зехтина. Омесете всичко много добре, с ръце. Оформете малко по-големи от орех кюфтенца.
2. Загрейте 1-2 с.л. олио в тиган и изпържете кюфтенцата от всички страни, за 10-15 минути. Извадете кюфтенцата в чиния.
3. Сварете букатини или спагети в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете, като запазите 1 черпак от водата от варенето.
4. За доматения сос разрежете на половинки половината чери домати, а останалите оставете цели, както са на клонка. В тиган загрейте зехтина и разтопете маслото. Пуснете целите стръкове мащерка и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Щом доматите омекнат, намалете силата на огъня и гответе 15-20 минути. Намачкайте сготвените домати, добавете водата от варенето, а след това изсипете кюфтенцата в соса. Разбъркайте, за да попият добре кюфтенцата соса. Избутайте кюфтенцата с доматения сос в едната половина натигана, а в другата сипете спагетите. Поръсете с половината листа босилек и с настърган пармезан. Разбъркайте. След това смесете букатините с кюфтенцата и соса.
5. Сервирайте букатини с кюфтенца в дълбоки чинии, като поръсите с малко настърган пармезан и няколко листа босилек.