Необходими продукти:
За тестото:
140 г пълнозърнесто пшенично брашно
90 г краве масло
50 мл ледено студена вода
2 ч.л. кафява нерафинирана захар (Muscovado)
1/4 ч.л. хималайска сол
За гарниране:
70-80 г боровинки
150 г сирене Stilton с боровинки
2 ч.л. кафява нерафинирана захар
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното, захарта и солта. Разбъркваме добре. Изсипваме ги в купата на блендера, прибавяме студеното масло, нарязано на кубчета и пулсираме няколко пъти, докато се получат трохи. Прехвърляме маслените трохи в подходяща купа, добавяме водата и бързо омесваме тесто.
На този етап обикновено тестото се увива в кухненско фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника поне за 30 минути.
Можете и първо да разточите тестото и след това да го приберете в хладилника.
Върху хартия за печене разточваме тънка кора (с дебелина около 2-3 мм). Прибираме в хладилника, за да се охлади тестото.
В купа смесваме плодовете, натрошеното сирене и захарта. Разбъркваме внимателно, за да не смачкаме плодовете. Изваждаме тестото от хладилника, преместваме го в съд, подходящ за печене и гарнираме с плодовата смес. Поставяме плънката в средата на кората, като оставяме 3-4 см свободни до края на листа, за да можем след това да я подгънем.
С повдигане на краищата на хартията за печене, подгъваме тестото така че да застъпи леко плодовете и да се получи нещо като бордюр. Той ще предотврати изтичането на плодовите сокове.
Важно е да работим бързо, за да не се отпусне тестото. Ако все пак това се случи, отново го прибираме в хладилника за 5-10 минути.
Загряваме фурната до 190 градуса, печем галета около 35-40 минути, докато придобие златист загар.
Можем да го поднесем както топъл, така и охладен. Приятен апетит!