1 агнешки бут
300 г кускус (без варене)
180 г орехи
80 г краве масло
300 мл пилешки бульон
200 мл сироп от нар (сироп)
4 скилидки чесън
2 глави лук
1/2 нар
2 с. л. брашно
1 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Няма по-подходящ ден от неделя за приготвяне на ароматно ястия, което спокойно може да оставите да къкри дълго.
Месото се обезкостява и се реже на големи кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер, и се овалва в брашно.
Пържи се в половината от маслото до златистокафяво. Изважда се от съда.
Лукът се реже на полумесеци и се пържи до карамелено в същия съд.
Прибавят се чесънът, смлените орехи, сиропът от нар, захарта, пилешкият бульон, сол и черен пипер. Разбърква се.
Месото се връща в съда. Готви се 2 часа зависи от месото под капак, на слаб огън, докато омекне. Ако има нужда се налива вода.
Кускусът се залива с 600 мл вряла вода, добавя се останалото масло, посолява се. Покрива се с фолио и се оставя да набъбне.
Задушеното месо се сервира върху канапе от кускус, поръсено със зрънца нар.
Агнешко филе с бадемова коричка
Агнешка мусака с коприва и картофи
Агнешки котлети с джоджен и лимон