200 г боб
1 морков
1 глава лук
1 стрък пресен джоджен
20 г сушени манатарки
1 зелена чушка
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
2 с.л. доматен концентрат
2 с.л. масло
сол на вкус
За билковия зехтин:
100 мл зехтин
3 стръка джоджен
1 връзка магданоз
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сипете боба в мултикукър заедно с наситнените лук и морков, клонките джоджен и около чаша и половина вода. Водата трябва да покрива боба, но не и да го надвишава повече от 2 см. Гответе 30 минути под налягане. Ако използвате тенджера, сварете боба в 2 л вода за около 2 часа.
2. Накиснете манатарките във вода. В касерола загрейте масло, запържете нарязаната зелена чушка, добавете брашното, доматения концентрат, червения пипер и чаена чаша гореща вода, разбъркайте и изсипете сместа при боба. Добавете и накълцаните сушени манатарки, малко от водата им и посолете, гответе на ниска температура за 10 минути като разбърквате в началото.
3. За билковия зехтин смесете в блендер лимона, джоджена, зехтина, магданоза и сол на вкус. Пасирайте и поднесете с боба.