боб - 250 гр
лук - 1 кг
морков
олио - 1 ч.ч.
джоджен - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
сол на вкус
Тази рецепта за печен боб на тепсия на Mate Kitchen е традиционна за кюстендилския край и задължителна за трапезата на Бъдни вечер. Тя носи вкуса и аромата на някогашен уют, претворен в простичко селско ястие. Истинска храна за щастие!
Тъй като в този регион празът е доста тачен и широко отглеждан зеленчук, там я приготвят изцяло с праз или пък комбинират праз и лук. Mate Kitchen харесват особено много специфичната сладост на изпържения лук, затова избраха да я направят само с лук. Който и вариант да изберете вие, вкусът е неповторим. В рецептата няма животински продукти, което я прави подходяща по време на пости.
Ако решите да я „обогатявате“, можете да наредите нарязана на тънки филийки сланина върху лука. Тя ще се препече, ще поеме от вкуса на гозбата и в същото време ще овкуси боба. Ако го поднесете с топла питка, ще бъде повече от съвършено. Какво повече му трябва на човек в студената зимна вечер! Почитателите на лютото могат да си добавят и чили.
Начин на приготвяне:
1. Почистете боба и го накиснете във вода за една нощ. На следващия ден излейте водата, изплакнете го, налейте нова и го сложете да се вари. Когато заври, добавете нарязания на кубчета морков. Посолете в края на варенето.
2. Докато бобът се вари, почистете лука, нарежете го на полумесеци и го изпържете в олиото. Когато е готов, го посолете леко, поръсете с червения пипер и разбъркайте.
3. Можете да ползвате и комбинация от лук и праз, както и само праз, както приготвят този вкусен печен боб на тепсия в Кюстендилско.
4. Когато бобът се свари, го прехвърлете в тава с решетъчна лъжица. Покрийте го с изпържения лук, поръсете с джоджен и налейте част от течността, в която е врял.
5. Запечете го на 200 градуса докато се запече отгоре и стане златист