1-1.5 кг. свински бут без кост
1 глава зеле
100 мл ябълков оцет
60 г масло
60 г брашно
500 мл прясно мляко
50 г магданоз
2 с.л. горчица
1/2 кубче пилешки бульон
шепа каперси
лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 градуса. Извадете месото от хладилника 30 минути преди готвене.
2. В дълбока тавичка постелете голям лист алуминиево фолио. Поставете месото върху него и залейте с 1 ч.ч. вода. Увийте добре месото и поставете във фурната за 5 минути. След това намалете градусите на 80 и печете 8 часа.
3. Срежете зелката на две половини и ги запържете в загрят тиган (с огнуепорна дръжка) с малко зехтин или олио. Запържете зелето от всички страни. Поръсете със сол и поставете във фурната на 200 градуса за 5 минути. Извадете тигана и покрийте с прозрачно фолио. Оставете настрани за 10 минути.
4. За соса загрейте прясното мляко в касерола до 40 градуса. Добавете щедра щипка сол. В дълбок тиган сипете оцета и оставете да изври. Добавете маслото на кубчета. Щом се разтопи, добавете брашното и го запържете за минута. Добавете горещото мляко на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване. Бъркайте, докато сосът се сгъсти. Дръпнете от котлона и добавете горчица, кубче пилешки бульон, нарязани каперси, магданоз и лимонов сок. Разбъркайте.
5. Разрежете всяка половина зеле на по дължина. Поставете една четвъртина зеле в чиния. До него поставете няколко тънки резена месо и ги полейте с магданозен сос.