Бавно печена патица с орехов сос с нар

Богат и неустоим вкус

4 от общо 1 гласа
240 мин.
Необходими продукти

1 цяла патица

морска сол

1 кг патешки кости

3 стръка праз

4 стръка селъри

1 глава чесън

1 кг патешка мазнина

 

За соса:

300 г орехи

3 глави лук

5 скилидки чесън

2 с.л. паста от чушки

2 с.л. доматено пюре

1 ч.л. шафран

1 ч.л. канела

1 ч.л. куркума

1 ч.л. смлян черен пипер

50 г мед

100 мл меласа от нар

 

Допълнително:

шепа орехи

1 нар

1 връзка кориандър

Начин на приготвяне:

1. Разфасовайте патицата и отделете в една тавичка шийката, крилцата, бутчетата и тялото на патицата. В друга тавичка отделете костите и излишната мазнина. Поръсете щедро със сол бутчетата, крилцата и шийката и ги поставете в съд с капак за 1 нощ в хладилник. В друг съд поставете осоленото тяло на патицата и поставете и него в хладилника за 1 нощ.

Рецептата изисква ползването на скара на въглища, затова я разпалете предварително. Предварително може да сварите бульона и да разтопите патешката мазнина, а преди ползване само да я затоплите.

2. Поставете костите в тавичка и ги печете 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. След това ги поставете в голяма тенджера и ги залейте с 3 литра студена вода. Щом водата заври, в продължение на 5-10 минути обирайте пяната по повърхността. След това добавете нарязаните стръкове селъри и праз, както и скилидките чесън. Намалете огъня и оставете бульона да къкри в продължение на 3 часа. За рецептата ще ви бъдат необходими 2 литра бульон. Прецедете бульона и остранете костите и зеленчуците. Поставете бульона в хладилник за 1 нощ.

3. Разтопете патешката мазнина на слаб огън. Поставете бутчетата, крилцата и шийката в дълбока тава и ги залейте с мазнината. Покрийте с лист хартия за печене. Поставете в предварително загрята фурна на 130 градуса за 2 часа. След това извадете бутчетата, крилцата и шийката от мазнината, като я запазите и ги оставете да изстинат. Отделете месото на шийката и крилцата, като го накъсате на малки парченца. Бутчетата запечете до златисто в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути.

4. Сложете орехите в тавичка и ги поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Докато са още топли, ги смелете в блендер или кухненски робот, до получаването на паста.

5. За соса сипете 1/4 ч.ч. патешка мазнина в дълбок тиган и в нея запържете на умерен огън нарязания на тънки полумесеци лук и скилидките чесън, нарязани на филийки. Щом лукът и чесънът омекнат напълно и се карамелизират, добавете подправките - шафран, черен пипер, канела и куркума. Разбъркайте. Добавете доматеното пюре и пастата от чушки и ги запържете за 1 минута. Добавете 2 литра патешки бульон и разбъркайте. Добавете смлените орехи и разбъркайте отново. Гответе соса, докато се сгъсти. След това добавете меда и меласата от нар. Опитайте на вкус и овкусете, ако е необходимо. Накрая добавете отделеното месо от шийката и крилцата. Разбъркайте и дръпнете от огъня.

6. Извадете тялото на патицата от хладилника 30 минути преди готвене. Поръсете обилно със сол и я втрийте в месото. Поставете в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. Оставете месото да почине 5 минути. След това поставете тялото върху скарата, печете 5 минути и обърнете. Печете още 5-10 минути. Оставете месото да почине 10 минути. Направете разрез по средата на гърдите и отделете месото. Парчетата месо запечете на скарата за няколко минути, поставени с кожата надолу.

7. Сипете ореховия сос в голяма чиния за сервиране. Поръсете с начупени орехови ядки и зърна нар. В соса поставете целите бутчета и нарязаните на парчета патешки гърди. Поръсете с нарязани листа кориандър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти