1 агнешки бут (1.6 кг)
За сухата марината:
2 с.л. сумак
2 с.л. сушена мента
2 с.л. сушен босилек
1 с.л. сушен риган
1 с.л. червен пипер
1 с.л. сол
За шприца:
4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сушен риган
2 дафинови листа
1 стрък розмарин
3 с.л. сол
500 мл вода
Това е рецепта за бавно печен агнешки бут в барбекю с капак. Първо в месото се втрива смес от сухи подправки, след това през определен период от време месото се пръска с шприц от подправки, чесън и вода. Накрая месото се увива във фолио и се пече още 2 часа. В резултат ще получите ароматно агнешко, което само се къса.
Начин на приготвяне:
1. За шприца сипете водата в тенджерка и пуснете в нея дафиновите листа и стръка розмарин. Добавете и солта. Изчакайте водата да се загрее леко. Пробийте дупчици в капачката на малка пластмасова бутилка. В бутилката сложете обелените скилидки чесън, червения пипер и сушения риган. Прехвърлете стръка розмарин и дафиновите листа. Залейте с топлата вода. Затворете бутилката и разклатете много добре.
2. Изрежете част от излишната мазнина на месото. Направете повърхностни разрези в месото. Смесете в купичка подправките за сухата марината и разбъркайте. След това поръсете много добре целия бут и втрийте подправките в месото.
3. Поставете агнешкия бут в барбекю с капак и с функция за опушване (т.е. с комин), на жарава. Печете месото общо 5 часа. Като минат 1 ½ ч., напръскайте месото с шприца и затворете капака. Продължете да пръскате месото с шприца на всеки 20 минути, докато останат 2 часа от печенето. Напръскайте го за последен път и го увийте в два листа алуминиево фолио. Върнете върху скарата и печете 2 часа.
4. Сервирайте агнешкия бут, като накъсате месото с вилица. Поръсете с листа кориандър.