1 пиле (около 1,6 кг)
400 г пащърнак
200 г глава целина
1 скилидка чесън
1 картоф
200 мл животинска сметана
2 глави лук
1 дафинов лист
1 морков
3 с. л. зехтин
1 стрък праз (бялата част)
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Всяко семейство има собствена рецепта за яхния с пилешко, но днес ви предлагаме да изпробвате тази.
Пилето се сварява в голямо количество вода, заедно с дафиновия лист, едната глава лук и моркова, нарязани наедро, като от време на време се отпенва.
Когато е готово, се изважда от бульона, охлажда се леко, кожата и костите се отстраняват, а месото се нарязва на големи парчета.
Пащърнакът, целината и картофът се обелват и се нарязват на малки кубчета.
Чесънът, останалият лук и празът се наситняват.
Зеленчуците, с изключение на картофа, се запържват в зехтина на умерен огън, докато леко омекнат, без да се карамелизират.
Добавя се картофът, налива се пилешкият бульон и се подправя със сол и черен пипер.
Оставя се да къкри на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. След това се пасира и се налива сметаната.
Поръсва се с индийското орехче и се слага месото от пилето.
Яхнията се готви още 5 минути на слаб огън и е готова. Може да се поднесе както топла, така и студена.
Картофена запеканка с шунка и кашкавал
Бърза вечеря – запеканка с печени чушки
Запеканка със спанак
Запеканка с извара
Шарена запеканка
Запечени сиренца със спанак и яйце