На китайската трапеза обичайно се поднасят доста на брой ястия. Затова повечето от тях трябва да се приготвят наистина бързо. Тази светкавична и ароматна азиатска рецепта напълно се вписва в това условие.
Необходими продукти за 4 порции
1 ч. ч. дългозърнест ориз – басмати или жасминов
1 морков, нарязан на тънки пръчици
1 чушка, нарязана на тънки пръчици
½ ч. ч. замразен грах
200 г гъби, тънко нарязани
3 с. л. сушени китайски гъби, по желание
2 яйца
2 с. л. олио
1 ч. л. ситно нарязан джинджифил
4 скилидки чесън, ситно нарязан
4 с. л. соев сос
1-2 капки сусамово олио, по желание
Начин на приготвяне
1. Ако използвате сушени китайски гъби, залейте ги с гореща вода за 15 мин. и ги нарежете.
2. Оризът се измива добре, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага на силен огън. Щом заври, котлонът се намалява максимално, оризът се покрива плътно с капак и се оставя да къкри 10 мин. Котлонът се изключва, оризът се оставя покрит още 10 мин., а после се разрохква с вилица.
3. През това време зеленчуците се нарязват и яйцата се разбиват леко.
4. В сгорещеното олио се слагат джинджифилът и чесънът, а след няколко секунди се добавят и яйцата. Яйчната смес се разкъсва с помощта на дървена шпатула и се добавят зеленчуците. Разбъркват се 2 мин. и се слага оризът. Подправя се със соевия сос и сусамовото олио и се сервира.