300 г патладжани
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 глава лук
300 г пилешко филе
2 скилидки чесън
20 г пресен джинджифил
1/2 връзка пресен кориандър
50 мл зехтин
сол на вкус
за соса:
1 с. л. сос „Хойсин“
3 с. л. соев сос
1 ч. л. сос чили
1/2 с. л. царевично нишесте
Ако все още не сте решили какво да сготвите днес, ви предлагаме тази различна и екзотична рецепта, в която звезда е добре познатият патладжан.
Начин на приготвяне:
Патладжанът се обелва, нарязва се на кубчета, посолява се и се оставя за 15 минути, за да се отцеди горчивият му сок. След това се измива и се подсушава.
Чушките се режат на жулиен. Чесънът и джинджифилът се наситняват.
Лукът се нарязва на полумесеци. Месото се реже на кубчета.
Сосът се приготвя като нишестето се разтваря в 200 мл вода, добавят се сосът „Хойсин“, соевият сос и чилито, и се разбърква.
В голям тиган се загряват 30 мл зехтин, кубчетата патладжан се запържват в него и се изваждат.
Сипва се останалият зехтин и в него се запържва месото. Прибавят се джинджифилът, чесънът и лукът, и също се запържват.
Слагат се чушките и когато и те се позапържат, се връща патладжанът.
Налива се сосът и се готви до сгъстяване на ястието, като периодично се разбърква.
Готовата яхния се поръсва с наситнения кориандър.
Сходни рецепти:
- Питателно ястие без месо
- Рулца от патладжан
- Салата с патладжан и печено сирене
- Пълнени патладжани по болонски
- Бърза яхния с кюфтенца и нахут