600 г пилешки пържоли от бут (без кожа)
400 г кисело мляко
100 г сусамов тахан
4 скилидки чесън
4 глави лук
1 лимон
1 връзка пресен кориандър
1 с. л. доматен концентрат
60 мл зехтин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. чили на прах
1/2 ч. л. смлян бахар
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. канела
1 щипка карамфил на прах
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Кимионът се разбърква с червения пипер, чилито, карамфила, куркумата, канелата, бахара и 30 мл зехтин.
Пилешкото се нарязва на кубчета и се натрива добре със сместа. Прибавят се сол на вкус, 3 скилидки чесън стрити на паста и сокът от 1/2 лимон. Разбърква се добре. Оставя се да се маринова около час.
Лукът се реже на полумесеци, посолява се и се пържи в останалия зехтин, докато омекне.
Добавя се пилешкото и се запържва за около 5 минути.
Прибавя се доматеният концентрат, налива се малко вода, около 150 мл, похлупва се и се готви още 50 минути, докато течността се изпари и ястието остане на мазнина.
Киселото мляко се смесва с тахана и сока от другата половинка лимон, овкусява се със сол и стрита на паста скилидка чесън.
В чинии за сервиране се слага от тахановия сос, отгоре – от пилешката кавърма. Гарнира се с нарязан пресен кориандър.
Сходни рецепти:
- Питателно ястие без месо
- Рулца от патладжан
- Салата с патладжан и печено сирене
- Пълнени патладжани по болонски
- Бърза яхния с кюфтенца и нахут