Необходими продукти за тестото:
450 г брашно (смес елда и тип 500)
2 ч.л. захар
1 и 1/3 ч.л. сол
7 г суха мая
1 и 1/2 с.л. зехтин
1 и 1/4 ч.ч. хладка вода (1 ч.ч. = 180 мл)
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче, в което се изсипват всички съставки. Замесва се тесто върху набрашнен плот до гладкост и еластичност. Оставя се в намазнена купа, за да втаса около 1 час или докато удвои обема си.
Тестото може да се използва веднага обаче може да се остави да втасва и в хладилника. За тази цел покрийте купата с фолио за свежо съхранение. По този начин тестото може да издържи 3 дни. Можете и да го замразите за около месец. В този случай го извадете поне 4 часа преди употреба от камерата.
Необходими продукти за плънката:
1 глава лук, нарязана на шайби
1 сварено яйце
200 г мариновани гъби
1 домат
листа пресен босилек
1/3 връзка магданоз
50 г пармезан или кашкавал
50 г пушен свински бут, нарязан на тънки филии
едрозърнеста горчица
маслини
Начин на приготвяне на пицата:
Тестото се разточва на тънка кора, поставя се в добре намазнена тава, като отстрани се оставя малък борд. Излишното се добавя към остатъка от тестото. Кората се намазва с едрозърнеста горчица.
Доматът се нарязва на малки кубчета, смесва се с пресните подправки и се оставя да се изцеди около 30 минути. Това може да се направи, докато тестото втасва.
Върху блата се подреждат лукът, гъбите, месото, доматите, накрая настърган пармезан и маслини. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна.