800 г обезкостено печено агнешко месо
100 мл червено вино („Кагор“)
30 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 глави лук
2 моркова
1/2 връзка магданоз
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
2 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за пюрето:
800 г замразен грах
150 г цедено кисело мляко
1 скилидка чесън
2-3 стръка мента
1/2 с. л. лют сос „Шрирача“ (или „Хариса“)
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се реже на полумесеци, чесънът се накълцва, а морковите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Запържват се на умерен огън в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират.
Прибавя се и месото, нарязано на едри парчета. Щом се позапържи, се прибавят доматеният концентрат, разбърква се, слага се и червеният пипер, след което се налива и виното.
Прибавят се дафиновите листа, мащерката и магданозът, нарязани на ситно. Наливат се с 150–200 мл вода. Съдът се похлупва и ястието се готви на слаб огън за около 30 минути, докато се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Грахът се пуска в кипяща вода за 3–4 минути. След това се отцежда и се пасира с листата мента. Овкусява се със сол и черен пипер.
Добавят се чесънът, стрит на паста с щипка сол, киселото мляко и лютият сос. Разбърква се.
Месото се сервира с пюрето.
Други рецепти:
Пилешко с гъби, зеленчуци и вино за 20 минути
Пай с пилешко и пушено сирене
Вулканската кухня на Каталуния
Киш със спанак и праз
Киш с риба тон, праз и тиква
Вкусен овчарски пай