Необходими продукти за 2–3 порции:
1,5–1,7 кг агнешки гръб
3 с. л. зехтин
3 стръка прясна мащерка
50 г сурови, белени лешници
сол и черен пипер на вкус
за соса:
15 скилидки чесън
160 мл животинска сметана
3 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. От гръбчето се отстраняват бъбреците и далака. С остър нож се изрязват бонфилето и контрафилето. Обезципява се и се отстранява мазнината. Запазват се за супа, заедно с ребрата.
2. Филетата се нарязват на медальони с дебелина 1 см. Леко се начукват с обратната страна на ножа. Поръсват се с черен пипер и 2 стръка мащерка. Оставят се за 10 минути настрана.
3. После се посоляват и се запържват в зехтина, от двете страни, на висока температура. Не трябва да се препържват, за да останат сочни.
4. Чесънът се обелва и скилидките се слагат в загрятия зехтин. Запържват се на умерен огън, докато омекнат (около 10 минути). Налива се сметаната и малко вода, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се сгъсти – около 5 минути.
5. После се прецежда, като чесънът се намачква.
6. Лешниците се смилат в блендер.
8. Медальоните се подреждат в чиния и се заливат със соса. Поръсват се с лешниците и се украсяват с мащерка.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!