Агнешко с пресен лук и чесън

С гарнитура от пилаф

Агнешко с пресен лук и чесън
Снимка: iStock/Getty Images
1 от общо 1 гласа
Необходими продукти

1 агнешки бут (2 кг)
125 г краве масло
3 връзки пресен чесън
3 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1/4 връзка пресен естрагон
1 глава лук
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
за пилафа:
300 г ориз „Басмати“
50 г краве масло
сол и черен пипер на вку

Начин на приготвяне:

Агнешкото се обезкостява. Нарязва се на едри кубчета, слага се в тенджера, залива се с вода, кипва се и се отпенва. Добавя се главата лук, нарязана на едро. Посолява се и се готви, докато месото омекне – около 2 часа и 30 минути. 

След това месото се изважда, а бульонът се прецежда. 

Лукът и чесънът се почистват и се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато започнат да се карамелизират. Изваждат се.

Загрява се останалото масло и в него се запържва месото, без да се бърка, докато отдолу се карамелизира. 

Връщат се лукът и чесънът и се наливат сокът от лимон и 200–300 мл от бульона от варенето. Поръсва се с наситнени магданоз и естрагон. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се внимателно и се готви 15–20 минути, докато остане на мазнина. 

Маслото за пилафа се загрява. Добавя се предварително измитият ориз и се запържва, докато стане стъклен. 

Наливат се 600 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер. Готви се 15 минути, под капак, на слаб огън. След това се дърпа от огъня и се оставя похлупен още 10 минути. 

Месото се сервира с пилафа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти