1 агнешки бут (2 кг)
125 г краве масло
3 връзки пресен чесън
3 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1/4 връзка пресен естрагон
1 глава лук
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
за пилафа:
300 г ориз „Басмати“
50 г краве масло
сол и черен пипер на вку
Начин на приготвяне:
Агнешкото се обезкостява. Нарязва се на едри кубчета, слага се в тенджера, залива се с вода, кипва се и се отпенва. Добавя се главата лук, нарязана на едро. Посолява се и се готви, докато месото омекне – около 2 часа и 30 минути.
След това месото се изважда, а бульонът се прецежда.
Лукът и чесънът се почистват и се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато започнат да се карамелизират. Изваждат се.
Загрява се останалото масло и в него се запържва месото, без да се бърка, докато отдолу се карамелизира.
Връщат се лукът и чесънът и се наливат сокът от лимон и 200–300 мл от бульона от варенето. Поръсва се с наситнени магданоз и естрагон. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се внимателно и се готви 15–20 минути, докато остане на мазнина.
Маслото за пилафа се загрява. Добавя се предварително измитият ориз и се запържва, докато стане стъклен.
Наливат се 600 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер. Готви се 15 минути, под капак, на слаб огън. След това се дърпа от огъня и се оставя похлупен още 10 минути.
Месото се сервира с пилафа.
- Агнешки бут с карамелизирани лукчета
- Агнешко в сметанов сос
- Агнешки шишчета
- Агнешки дроб в було за 15 минути
- Надиплено агнешко