агнешки бут около 2,5 кг - 1 бр.
моркови - 2 бр.
пресен чесън - 2 стръка
пресен лук - 1 връзка
магданоз - 1 връзка
прясна мента - 1 връзка
бира - 1 кен
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер на вкус
сол на вкус
Тази рецепта за агнешко печено е на майстор готвач Георги Николов, който с радост я сподели с почитателите на Mate Kitchen. “Предпочитам да пека бут или плешка, защото там е най-вкусното и най-крехкото месо на агнето”, казва той.
Много важен момент от подготовката на месото е шпиковането. Шпиковането означава зеленчукът, сланината или подправките – зависи какво се ползва – да влезе в дълбочина, а не да стърчи отгоре като таралеж и да гори във фурната. Целта е да се ароматизира месото в дълбочина. Когато се готви дивеч, той е по-сух и се шпикова със сланина, за да може тя да направи месото сочно и крехко. В нашия случай морковите и зеленият чесън са напълно достатъчни. За тази операция ви е необходим остър нож с тясно острие, което пробожда месото в дълбочина. Трябва да внимавате къде бодете, за да не нацелите кост.
Друг важен момент са подправките. Обикновено сме свикнали, че на агнешко месо се слага джоджен, но в нашето агнешко печено комбинираме магданоз и прясна мента, която има по-мек и фин вкус. Месото се натрива традиционно със сол, черен и червен пипер.
Течността не е вода или вино, а светла бира. В нея плуват цели стръкове зелен лук и зелен чесън, както и парчета морков. Зеленият чесън не е случаен избор. Той просто не е така натрапчив на вкус и аромат като стария, но и с него не бива да се прекалява. Два-три стръка са предостатъчни.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бялата част на чесъна и морковите на пръчици с дължина около 2 см. С тънък нож направете дълбоки разрези в месото и сложете в тях парче морков или чесън.
2. Прехвърлете месото в тава и сложете около него целите стръкове зелен лук, магданоза, ментата и останалите моркови, нарязани на по-големи парчета.
3. Натрийте месото с черен и червен пипер и сол, наредете отгоре парчета масло, налейте бирата и завийте тавата с алуминиево фолио.
4. Печете месото 40 минути на максимална температура, след което намалете на 170 градуса и печете още 3- 3,5 часа.
5. В последните 20 минути махнете фолиото, за да може месото да хване коричка.
6. Поднесете го със зелена салата.