Комбинацията от месо и ядки е изключително ефектна и сполучлива. В случая става въпрос за агнешко и бадеми, придружени с богат сос от зеленчуци, които придават на ястието приятна пролетна свежест.
Необходими продукти за 4 порции
800 г агнешко филе
1 ч. л. мащерка или чубрица
½ ч. ч. нарязани на ситно бадеми
4 филии хляб без брашно
125 г масло
1 скилидка чесън
1 с. л. мед
За соса:
1 морков, нарязан на кръгчета
1 резен целина, нарязан на кубчета
½ глава лук, нарязан на ситно
1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
50 мл червено вино
400 мл агнешки или пилешки бульон
1 картоф
1 с. л. масло
Начин на приготвяне:
1. Бадемите се запичат в тиган, докато леко порозовеят. Средата на хляба се натрошава.
2. В 100 г от маслото се прибавят мащерката, хлебните трохи, пресованият чесън и бадемите.
3. В останалото масло филетата се запържват на силен огън около 5 мин.
4. Запържените агнешки филета се намазват с мед и се покриват с бадемовата смес. Запичат се за 15 мин., докато кората порозовее.
5. През това време се приготвя сосът. В маслото се запържват леко морковът, целината и лукът. Прибавят се доматът, виното и бульонът. Всичко се вари, докато сосът изври наполовина. Картофът се настъргва на ренде и се прибавя.
Сосът отново се слага да ври 5 мин. на слаб огън. Когато е готов, се пасира и се подправя с черен пипер и сол, ако има нужда. Накрая се пуска бучица масло да ароматизира соса.
6. Готовите филета се нарязват на порции и се сервират със соса.