2-3 с.л. олио
750 г агнешки врат
2 големи глави лук
3 стъбла селъри
2 скилидки чесън
4 см корен джинджифил
1 с.л. смлян кимион
1 с.л. смлян кориандър
2 ч.л. канела
400 г нарязани домати от консерва
450 мл пилешки или агнешки бульон
2 с.л. домати пасата
2 ч.л. паста хариса
1 с.л. течен мед
8 сушени кайсии
400 г нахут от консерва
2 с.л. нарязан магданоз
2 консервирани лимона
Начин на приготвяне:
1. В тенджера с огнеупорни дръжки и капак сипете 1 с.л. олио и го загрейте. Запържете агнешкото, нарязано на парчета от по 2-3 см, за 3-4 минути от всички страни. Правете това на порции. Извадете месото в чиния.
2. Сипете още 1-2 с.л. олио и в него запържете нарязания на полумесеци лук за 3-4 минути. След това добавете нарязаната целина, обеления и фино настърган джинджифил, както и смачкания чесън. Добавете подправките и разбъркайте. Гответе 10-20 секунди. Добавете нарязаните домати, бульона, доматите пасата, пастата хариса, меда, нарязаните на четвъртинки сушени кайсии, нарязаните на осминки консервирани лимони. Разбъркайте. Върнете месото в тенджерата, захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 130 градуса с вентилатор (150 градуса без вентилатор) за 1 час.
3. Извадете тенджерата, отхлупете и добавете предварително отцедения нахут. Разбъркайте и поставете във фурната за още 30 минути.