Време за приготвяне: 30 минути (2 часа за мариноване на месото)
Необходими продукти за 4 порции:
600–700 г агнешко месо от бут
2 стръка пресен лук
за маринатата:
2 с. л. зехтин
1 стрък пресен чесън
1 щипка смлян черен пипер
1/2 ч. л. смлян кимион
за салатата от патладжани:
4 патладжана (600 г)
2 домата
1 прясна чушка
7–8 стръка магданоз
6 с. л. зехтин
1 ч. л. смлян кориандър
сокът от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на малки филийки, поставят се в купа заедно с наситнения чесън за маринатата и се налива зехтинът. Поръсва се с черния пипер и кимиона, размесва се с ръце и се оставя да се маринова минимум 2 часа.
2. Във всяка филийка мариновано месо се завива по парче от пресния лук, нанизват се шишове и се пекат на скара.
3. Патладжаните за салатата се обелват, нарязват се на филии и се подреждат в намазнена с част от зехтина тава. Отгоре се мажат с останалия зехтин и се пекат около 15 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, след което се режат на кубчета.
4. Доматите се обелват, почистват се от семето и се нарязват на кубчета. Запържват се в загретия зехтин за минута, добавят се кубчетата патладжан и всичко се пържи още минута.
5. Сипва се лимоновият сок, прибавят се кориандърът, наситненият магданоз, нарязаната наситно чушка и се овкусява със сол и черен пипер. Готовата топла салата се сервира заедно с изпечените агнешки шишчета.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Още рецепти за агнешко:
Агнешко филе с бадемова коричка
Какво трябва да знаем за агнешкото месо
Най-добрите техники и рецепти за козунак и агнешко