2 с.л. зехтин екстра върджин
6 агнешки котлетчета
1 ч.л. семена кориандър
1/2 връзка магданоз
1 глава лук шалот
4 сушени сливи без костилки
1 малка шепа сурови бадеми
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сусамов тахан
1/2 ч.л. сумак
1/2 скилидка чесън
1/2 лимон, настъргана кора и сок
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Счукайте семената кориандър в хаванче. Поръсете агнешките котлети със сол, черен пипер и кориандър. Поръсете с малко зехтин и втрийте всичко добре в месото.
2. Поставете котлетите върху добре загрят грил-тиган и печете по 2 минути от всяка страна. След това оставете месото да почине 2 минути.
3. За соса от кисело мляко сипете киселото мляко в купа и добавете към него тахана, сумака и настърганите фино скилидка чесън и лимонова кора. Овкусете със сол и разбъркайте добре.
4. За салатата нарежете шалота на тънки полумесеци. Сушените сливи нарежете на ивици. Добавете нарязаните на едро бадеми, както и листата магданоз. Овкусете с лимонов сок, сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте много добре.
5. На дъното на чиния разстелете слой сос от кисело мляко. Върху него подредете агнешките котлети. Гарнирайте със салата със сушени сливи и резен лимон.
Още ястия с агнешко:
- Яхния от агнешко и патладжан
- Задушено с агнешко и тиква
- Агнешко бутче с хрупкаво зеле
- Задушено агнешко с гремолата
- Агнешко с пресен лук и чесън