800 г агнешки котлети
2 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
2 скилидки чесън
1 стрък розмарин
50 г краве масло
черен пипер на вкус
За соса:
1/4 връзка магданоз
1 стрък мента
1 стрък риган
1 скилидка чесън
2 стръка пресен лук
4 с.л. студено пресован зехтин
За картофите:
800 г картофи
200 мл тeчна животинска сметана
200 мл прясно мляко
2 скилидки чесън
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете на тънки филийки картофите. Изсипете сметаната и млякото в дълбок съд. Добавете смачканите скилидки чесън, филийките картофи, овкусете със сол. Сложете на огъня и гответе, докато картофите леко омекнат – 5-7 минути. Овкусете с черен пипер.
2. Изсипете сместа в намaзана с масло тава и се опитайте да подредите картофите, колкото е възможно. Сложете парченца масло и отгоре.
3. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 30 минути. Оставете да се охладят.
4. Почистете котлетите с остър нож. Намажете ги със зехтин и соев сос и ги овкусете с черен пипер. Запържете ги до златисто от всяка страна в добре загрят тиган.
5. Дръпнете от котлона. Добавете маслото, чесъна и розмарин.
6. Поставете съда с месото в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути.
7. Извадете котлетите и ги оставете да починат 5-7 минути преди да ги нарежете.
8. Нарежете магданоза, лука, ментата, ригана и чесъна и ги смелете в блендер заедно със зехтина. Ако е нужно, долейте 3-4 с.л. вода.
9. С помощта на ринг изрежете запечените картофи и ги затоплете в добре загрята фурна.
10. Сервирайте месото заедно с картофите и соса. По желание украсете със стрък розмарин.