Необходими продукти:
2 средни лимони
1 чаша пресни листа джоджен, плътно натъпкана
2 супени лъжици ситно нарязан чесън
сол
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена чаша зехтин екстра взрджин
3 цели парчета агнешки котлети с по 8 котлета всяко
Начин на приготвяне:
Настържете на ситно кората на лимоните. Изцедете 3 супени лъжици сок. Смесете настърганата кора, джоджена, 2 чаени лъжици сол, 1 чаена лъжичка черен пипер в кухненски комбайн и пасирайте, като добавяте зехтина на части.
Отделете 1/4 чаена чаша и поставете в хладилник. Подгответе котлетите по следния начин:
*С ножа направете разрези между всяко ребро. Като започвате от нивото на прореза, между ребрата направете разрез на мембраната върху всяко ребро.
*Поставете палците си откъм страната на ребрата и пръстите откъм месестата част. Дръпнете месото така, че да го отделите от ребрата.
*Отделете отряаното парче месо от ребрата (би трябвало да се отдели само, но ако е необхоодимо помогнете си с ножа). Ако по костите има остатъци от месо и мембрана - остържете я с ножа.
*Отделете горния слой от месото, върху котлетите (така, че да остане само най-горния слой от мазнина, покриващ чистото месо). Всички отделени остатъци запазете за други цели.
Надупчете с вилица по месото, за да се маринова равномерно. Направете леки разрези на мазнината на кръст. Наредете парчетата в тавичка и намажете от всички страни с маринатата. Покрийте съда и поставете за 8 до 24 часа в хладилник.
Загрейте фурната до 220 градуса. Наредете парчетата котлети на един слой в подходящ съд за печене. Намажете всяко парче с по една супена лъжица от запазената марината. Печете около 15 минути и след това намажете пак с част от запазената марината. Печете още около 15 - 20 минути.
Оставете месото да почине около 5 минути преди да нарежете на котлети. Поднесете поръсено с малко от запазената марината.