Необходими продукти:
2 цели парчета агнешки котлети (с по 8 ребра всяко)
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за маслото:
100 г краве масло (със стайна температура)
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
1 с. л. дижонска горчица
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата от спанак:
200 г бейби спанак
40 г сушени домати
2 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за картофите „Лулу“:
800 г картофи
50 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло
200 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Розмаринът и чесънът се нарязват наситно, кората на лимона се настъргва. Разбъркват се с маслото, горчицата, сол и черен пипер.
Ароматното масло се завива като бонбон във фолио за свежо съхранение и се прибира във фризер поне за час. Котлетите се почистват с остър нож от мазнината по горната част на ребрата.
Намазват се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер и се запичат до златисто в силно загрят тиган.
Месото се слага в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор и се пече 10–12 минути. Оставя се да почине 5–10 минути, преди да се нареже.
Картофите се белят и се режат на едри кубчета. Слагат се в тава и се поръсват със сол и черен пипер. Налива се бульонът. Отгоре се разпределя маслото. Покриват се с алуминиево фолио и се пекат 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Фолиото се отстранява, картофите се поръсват с настърган пармезан и се запичат до златисто – за около 10 минути.
Спанакът се почиства, чесънът и доматите се наситняват.
В зехтина се запържват първо доматите и чесънът, а след това се добавя и спанакът, овкусява се със сол и черен пипер. Готви се 2–3 минути.
В чинии за сервиране се слагат картофи, върху тях – спанак, отгоре котлети и парченца ароматно масло.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Агнешки бут с карамелизирани лукчета
Агнешки дроб в було за 15 минути