800 г агнешки езици
150 г краве масло
2 жълтъка
1 глава лук
1 дафинов лист
1–2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч .л. червен пипер
1 щипка лют пипер (на люспи)
сол и млян черен пипер на вкус
за ориза:
250 г дългозърнест ориз
100 г бейби спанак
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Езиците се сваряват в голямо количество вода, заедно с дафиновия лист, наситнения лук и зърната черен пипер,за около 2 часа.Когато станат готови, се изваждат и докато са още топли, се обелват. Охлаждат се.
Около 120 г от маслото се разтопяват.Жълтъците се разбиват с лимоновия сок и сол на вкус на водна баня на слаб огън, като се бъркат непрекъснато. Малко по малко се налива маслото, докато се получи гъст сос. Дърпа се от огъня.
Езиците се режат на парчета, овкусяват се със сол и черен пипер и се пържат в останалото масло, до златисто. Дърпат се от котлона и се поръсват с червен пипер и лют пипер на люспи.
Лукът и чесънът за ориза се нарязват на ситно и се запържват за кратко в маслото.Сипва се измитият ориз, налива се вода, около 600 мл и оризът се вари под капак, докато поеме течността. Котлонът се изключва и оризът се оставя похлупен за 5–10 минути.
След това се разбърква със спанака и се овкусява със сол и черен пипер. Запърженият език се подрежда върху ориза, залива се със соса и се поднася.
Още идеи:
Азиатското чудо – кафяв ориз
Див ориз за необуздани гозби
Ризото - поглед в дълбочина
Как да сварим ориз в микровълнова фурна