4 агнешки джолана
250 мл червено вино „Пино ноар“
250 мл зеленчуков бульон
30 мл зехтин
50 г краве масло
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
2 стръка розмарин
2 дафинови листа
1 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. едро счукан кимион
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
за пюрето:
500 г замразен грах
50 г краве масло
50 мл животинска сметана
4 стръка мента
кората от 1 лайм
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Джоланите се овкусяват със сол и черен пипер, овалват се в брашното и се пържат в зехтина ,в силно загрят съд, от всички страни до златисто.
Изваждат се и на тяхно място се слагат нарязаните наедро лук, морков и чесън. Прибавят се целите клонки розмарин и дафиновите листа.
Когато зеленчуците се запържат, се налива първо виното, а след това и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер и се дърпа от огъня.
Джоланите се слагат в тава за печене и се натриват с пушен червен пипер и счукан кимион. Прибавят се зеленчуците със соса.Тавата се покрива с алуминиево фолио.
Ястието се пече в загрята на 140 градуса фурна, с вентилатор, за около 5 часа – до готовност. Времето зависи от големината на джоланите.
Когато месото омекне, фолиото се маха, джоланите се прехвърлят в друг съд, намазват се с част от соса и се запичат за 5–10 минути на 220 градуса, с вентилатор.
Зеленчуците и останалият сос, ако няма сос, се долива вода, се прехвърлят в касерола. Розмаринът се отстранява. Пасират се и се прецеждат, а след това сосът се вари, докато се редуцира.
Накрая се монтира с маслото. Грахът се вари в подсолена вода. Отцежда се и се пасира. След това се минава през цедка, за да няма люспи.
Овкусява се със загрято масло и сметана, сол, настъргана кора от лайм и наситнена мента. Джоланът се сервира със соса и пюрето от грах.
- Агнешки бут с карамелизирани лукчета
- Агнешко в сметанов сос
- Агнешки шишчета
- Агнешки дроб в було за 15 минути
- Надиплено агнешко