За маринатата
киви - 1 бр
лимони - 1 бр
зехтин - 70 мл
сух чесън - 1/2 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
За кавърмата
агнешко месо или шилешко - 1 кг
лук - 4 глави
моркови - 2 бр
спанак - 300 гр
коприва - 300 гр
гъби - 200 гр
киселец - 2 връзки
лапад - 2 връзки
зелен лук - 2 връзки
олио - 70 мл
сух чесън Vegeta - 1 ч.л.
пушен червен пипер Vegeta - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Това е различна агнешка кавърма. Пролетна е, защото в нея има цяла палитра от пролетни зелении – спанак, коприва, лапад, киселец. За много хора те всички имат еднакъв вкус – на зелено. За ценителите на тези безценни дарове на природата обаче те са несравнимо богатство. Всяко от тези листа се отличава със свой специфичен вкус, сладост или пък тънка кисела нотка. Заедно в едно ястие те сътворяват истински зелен разкош. И много обичат агнешко.
Но листата съвсем не са всичко в рецептата. Това, което отличава тази агнешка кавърма от всяка друга, е пушеният червен пипер. За ястие с толкова много зеленолистни и без какъвто и да било сгъстител или друг плътен продукт, който да обедини всички продукти, пушеният червен пипер е перфектната тайна съставка. Той придава дълбочина и наситеност на вкуса, а деликатният опушен аромат пропива в месото и го прави невероятно вкусно.
Ястието остава почти изцяло само на мазнина. Количеството сос е съвсем оскъдно, само колкото да потопите залче-две хляб в него. Месцето е сочно и крехко. И тук ще ви подскажем, че можете да си направите нашата агнешка кавърма със спанак и пушен червен пипер не само с агнешко, но и с шилешко или пък телешко – каквото ви се иска и обичате. Добре е месото да има мазнинка, за да овкуси зелениите. Хапнете си кавърмата топла и задължително с чаша хубаво вино.
Наздраве и добър апетит!
Начин на приготвяне:
За маринатата
1. Нарежете месото на късчета, сложете го в купа и го мариновайте в нарязаното и намачкано киви, сока от лимона, зехтина, чесъна, черния пипер и сол на вкус.
2. Покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилника за час и половина - два.
За кавърмата
1. Извадете месото от маринатата и го запържете в загрятото олио.
2. Извадете месото и в същата мазнина задушете почистения и нарязан на полумесеци лук и настърганите моркови. След като се задушат, добавете измития и нарязан на дребно зелен лук и гъбите. След няколко минути прибавете последователно нарязания на едро спанак, копривата, киселеца и лапада.
3. Върнете месото при тях, овкусете с червения пушен пипер на Vegeta, черния пипер, сухия чесън и солта, разбъркайте и оставете на умерен огън да къкри около 1 час и половина или до готовност.