- телешка кайма - 1 кг - 17.76 лв
- чери домати - 400 гр - 5.58 лв
- лук - 2 глави - 0.21 лв
- моркови - 3 бр - 0.38 лв
- чесън - 4 скилидки - 0.32 лв
- прясна целина - 4 стръка - 1.07 лв
- олио - 100 мл - 0.42 лв
- прясно мляко - 150 мл - 0.43 лв
- бяло вино - 200 мл - 2.13 лв
- галета - 3 с.л. - 0.10 лв
- дафинов лист - 3 бр - 0.10 лв
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- За пюрето
- картофи - 1 кг - 2.29 лв
- прясно мляко - 150 мл - 0.43 лв
- масло - 50 гр - 1.32 лв
- индийско орехче - 1 щипка - 0.16 лв
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Това мляно телешко с домати и картофено пюре е спасителната ви рецепта за специални случаи от Mate Kitchen. Приготвя се относително лесно, ефектна е и изключително вкусна. Ще разнообразите традиционното свинско и ще предложите телешко, без да се притеснявате дали е станало достатъчно крехко, дали е овкусено подходящо и дали не сте го съсипали в стремежа си към съвършенство.
Ще видите, че сме отбелязали готвенето на нашето телешко с домати и картофено пюре като трудно. Истината е, че е по-скоро времеемко, защото имате да сготвите веднъж телешката кайма и втори път картофеното пюре. Накрая трябва да ги сглобите и запечете заедно. за да се получи апетитният загар. Ако работите на два котлона едновременно, ще скъсите значително времето за приготвянето на рецептата. Това е съвсем реално постижимо, защото картофите на практика се варят сами. Докато това се случва, можете спокойно да се справите с каймата и доматите. Въпрос на малко повече сръчност и добра организация.
Започнахме с това, че рецептата за мляно телешко с картофено пюре е идеална за специални поводи. Разбира се, ежедневието понякога е най-подходящият специален повод, така че в никакъв случай не го гответе само два или три пъти в годината.
Между другото, това е един много вкусен начин да подлъжете човек, който не обича телешко, да го опита поне. Сигурни сме, че ще го оцени, казват от Mate Kitchen.
Приятно готвене и добър апетит!
За плънката
Сварете картофите с обелките до пълното им омекване. След което ги отцедете и оставете встрани.
В тенджера загрейте олиото и в него задушете нарязаните на ситно лук, моркови и целина. След като поомекнат, добавете накълцания чесън.
Задушавайте зеленчуците 8-10 минути, след което добавете телешката кайма. Гответе докато месото побелее.
Прибавете бялото вино и целите чери домати заедно с дафиновия лист. Разбъркайте, гответе 4-5 минути и налейте прясното мляко.
Подправете със сол и черен пипер и задушавайте под капак докато остане много малко от течността в тенджерата, но да не извира напълно.
За пюрето
Докато месото се задушава, време обелете картофите, намачкайте ги в купа и към тях прибавете кравето масло и затопленото мляко, индийското орехче, черния пипер и солта.
Мачкайте до плътна кремообразна консистенция.
Намазнете подходяща тава и поръсете дъното равномерно с галета. Отгоре изсипете плънката от телешко месо, разпределете из цялата тава, след което отгоре поставете и разнесете картофеното пюре.
Печете ястието на 200 градуса до златист загар, около 25-30 минути.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясна целина, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа телешка кайма, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още: