- охладено бутер тесто Bella - 2 пакета - 2.99 лв
- жълтък - 5 бр - 0.77 лв
- прясно мляко - 500 мл - 1.45 лв
- захар - 100 гр - 0.27 лв
- царевично нишесте - 35 гр - 0.35 лв
- ванилов екстракт - 1 ч.л. - 0.64 лв
- масло - 250 гр - 6.59 лв
- пресни боровинки - 200 гр - 4.78 лв
- малини - 200 гр - 4.78 лв
- пудра захар за поръсване
Милфьой е класически френски десерт с многовековна история, известен със своята хрупкава и въздушна текстура. В превод името му означава хиляда листа. Приготвя се от изпечено до златисто многолистно тесто, яйчен крем и пресни плодове. Правилото е три слоя хрупкава тестена кора и два слоя крем. Най-горният слой може да се декорира с бита сметана или да се поръси обилно с пудра захар и да се украси с пресни плодове, както направихме ние.
Милфьой се счита за един от символите на френското сладкарско изкуство и е съвсем логично това да буди респект у всеки кулинар – професионален или пък не. Истината обаче е, че той съвсем не се приготвя трудно. Разбира се, важен е подборът на продуктите и да внимавате с изпичането на основата от маслено тесто.
За да ви поднесем това френско сладко съвършенство, ние използвахме охладено бутер тесто Bella. Трикът тук е правилното изпичане на тестото, така че да не се разлисти прекалено и да стане трошливо. Трябва да се получи солидна и хрупкава основа, която да може да задържи крема и пресните малини и боровинки. Охладеното бутер тесто е по-добрият вариант от замразеното в този случай. Но за да си гарантирате хрупкавия ефект, просто го притиснете с празна тава отгоре по време на печенето.
Милфьой се сервира студен, така че разпределете времето си добре. Може първо да направите крема и докато той изстива, да изпечете хрупкавите блатове. Ползването на охладено бутер десто ви улеснява значително, тъй като не се налага да планирате всичко около размразяване и т.н. Излишно е да казваме, че можете да ползвате и други горски плодове, стига да са пресни.
Подредете етажите непосредствено преди да поднесете, за да не омекнат.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
- Извадете тестото от пакета, прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене, и го разрежете на еднакви правоъгълници.
- Надупчете парчетата равномерно с вилица, покрийте тестото с още един лист хартия за печене и притиснете отгоре с друга тава, за да предотврати прекомерното разлистване на тестото.
- Печете на 200 градуса за около 15-20 минуни и след като тестото придобие приятен златист загар, го извадете. Оставете да се охлади напълно и през това време пригответе крема.
- В купа разбийте жълтъците със захарта. Към тях прибавете малко прясно мляко, разбъркайте отново и сипете царевичното нишесте. Бъркайте докато се разтвори напълно. Налейте останалото прясно мляко, разбъркайте много добре и накрая добавете екстракта ванилия.
- Сипете яйчено-млечната смес в тенджера и я сложете на котлона на умерена температура. Бъркайте през цялото време докато се сгъсти. Внимавайте да не загори!
- Щом дръпнете крема от котлона, започнете да добавяте нарязаното масло към него, като бъркате, за да се усвои напълно. После покрийте с прозрачно фолио, за да не се образува кора, и го оставете да изстине.
- Щом кремът е напълно охладен, можете да преминете към сглобяването на десерта. Върху плочка от бутер тесто намажете крем, разпределете от пресните плодове, върху тях сложете още 1 блат, отново намажете с крем, разпределете плодове. Завършете с 3-ти, последен блат. Него поръсете обилно с пудра захар, декорирайте с плодове и листенца мента и поднесете.