Необходими продукти:
300 г маслини „Каламата“
150 г зелени маслини
270 г захар
80 г мед
1 ябълка
1 лимон
Начин на приготвяне:
Маслините се слагат в касерола, заливат се със студена вода и се кипват.
Варят се 1 минута и след това се отцеждат.
Това се прави още два пъти, за да се обезсолят добре.
Захарта се смесва с 350 мл. вода и лимона, нарязан на много тънко.
Кипва се и се готви 10–12 минути.
Течността се прецежда, а лимоните се притискат добре, за да се изцедят.
Маслините се смесват със сиропа, меда и обелената и нарязана на кубчета ябълка.
Сместа се вари 15–20 минути, охлажда се и се пюрира на едро.
Поднася се с хляб и сирене.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Мезе за мастика
Вкусна паста с маслини и червено песто
Как да обезсолим маслини
Тайните на маслините
Маслини - от дълбоката древност до наши дни