1 агнешка плешка
200 г заквасена сметана
1 скилидка чесън
1 ч.л. медена горчица
1 с.л. пушен червен пипер
2 стръка джоджен
сол и пипер меланж на вкус
за зеленчуците:
1 кг дребни пресни картофи
1-2 връзки моркови
2 връзки пресен лук
2 връзки пресен чесън
Начин на приготвяне:
Върху месото се правят прорези. Поръсва със сол и пипер меланж от всички страни. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Сушените домати се накълцват, а джодженът се наситнява.
Сметаната, горчицата, пушеният пипер, доматите, джодженът, чесновата паста, солта и пипера се разбъркват. Плешката се намазва със сместа от всички страни и се оставя да се маринова в хладилник за 1 - 2 часа.
Зеленчуците се почистват, нарязват се на едри парчета и се слагат в тава, покрита с фолио и хартия за печене. Наливат се 200 мл вода. Отгоре се слага мариновата плешка.
Завива се с хартия за печене и фолио, така че да се получи пакет.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (зависи от големината на плешката).
Още рецепти:
- Агнешки бут с карамелизирани лукчета
- Агнешко в сметанов сос
- Агнешки шишчета
- Агнешки дроб в було за 15 минути
- Надиплено агнешко