За къпкейковете
масло меко - 160 гр
брашно - 160 гр
захар от фурми - 80 гр
яйца големи - 4 бр.
ванилов екстракт - 1 ч.л.
бакпулвер - 1,5 ч.л.
За крема
сладкарска сметана - 200 гр
маскарпоне - 100 гр
крема сирене - 100 гр
захар от фурми - 40 гр
портокалов сок - 10 мл
прясна мента - 2 стръка
Още с първата сладка хапка от къпкейковете на Mate Kitchen със захар от фурми ще признаете, че никога преди не сте опитвали нещо такова. Уж продуктите са класически за мъфини – яйца, брашно, масло, захар, а вкусът е различен, сякаш се прокрадват карамелени нотки. Така е заради захарта, защото не е обикновена, а от фурми.
Тя е полезната алтернатива на добре познатата бяла захар. Нима е възможно да има полезен заместител, ще попитате съвсем логично. Напълно е възможно. Захарта от фурми Пасифлора всъщност представлява сушени и след това смлени фурми. С нея на практика имаме не само подсладител, но и овкусител, защото тя носи деликатния, леко карамелен вкус на тези плодове. И още един плюс – по-сладка е от традиционната.
Така се постига един и същ ефект с по-малко количество. Енергийната й стойност също е по-ниска – в 100 г захар от фурми се съдържат около 330 калории. Тъй като представлява смлени плодове, не се разтваря напълно и не е подходяща за кафето или чая. Ако обаче поръсите с нея плодове, добавите я в киселото си мляко или смути или приготвите сладкиши, ще оцените нейното сладко вълшебство.
Освен че ползвахме захар от фурми в тестото на нашите къпкейкове, добавихме от нея и в крема. Съчетанието от плодовата захар с маскарпоне, сирене крема и сметана е неустоимо.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
За къпкейковете
1. Разбийте омекналото масло със захарта на крем.
2. Добавете яйцата едно по едно и след като сместа ги усвои, прибавете бакпулвера и ваниловия екстракт.
3. Разбийте всичко до гладка смес, след което разпределете сместа в 12 формички за мъфини. Можете да ги намажете с масло или да сложите във всяко от гнездата хартиена формичка.
4. Изпечете мъфините за 15-17 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.
5. След като са готови ги извадете от фурната и ги наредете на метална решетка, където трябва да останат до пълното им изстиване.
За крема
1. Докато мъфините изстиват, пригответе крема.
2. В купа смесете маскарпонето, крема сиренето и сметаната и разбийте до гъст крем.
3. Добавете сока от портокал и захарта и продължете да разбивате с миксер.
4. След като сместа е напълно еднородна, прибавете вътре нарязаните листа мента. Разбъркайте внимателно с лъжица и прехвърлете крема в сладкарски пош.
5. С така приготвения крем украсете изстиналите къпкейкове. Украсете с листенца мента и горски плодове по желание.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло, крема сирене и маскарпоне, които могат да предизвикат алергични реакции.