Крем каталана

Крем каталана

0 от общо 0 гласа
40 мин.
Необходими продукти
  • прясно мляко - 600 мл - 1.73 лв
  • жълтък - 4 бр - 0.62 лв
  • захар - 110 гр - 0.30 лв
  • царевично нишесте - 30 гр - 0.30 лв
  • пръчка канела - 1 бр - 0.14 лв
  • лимонова кора
  • портокалова кора
  • захар за карамелизиране

Една от емблемите на кухнята на Каталуния, крем каталана е съвършен в своята обикновеност, казват от Mate Kitchen. По-интересното обаче е, че за неговото „изобретяване“ спорят цели три държави – Испания, Италия и Франция. Няма да навлизаме в кулинарно-исторически спекулации. Вместо това сме решили да ви покажем как да си го приготвите в къщи, в случай че скоро не ви се дава да пътувате до Испания. Отидете ли, непременно го опитайте в оригинален контекст. Макар да се сервира традиционно за Деня на Свети Йосиф (19 март), можете да го намерите целогодишно, включително и в супермаркетите.

А какво всъщност представлява този толкова спорен крем каталана? Прясно мляко (или смес от мляко и сметана), жълтъци, нишесте и захар, ароматизирани от кората на портокал и лимон и пръчици канела. Вариация на рецептата е ароматизирането с ванилия. Текстурата му е съвършена, гладка и мека. Ефектният завършек е карамелизираната на тънък и хрупкав пласт захар. Нищо повече и нищо по-малко.

Приготвя се бързо, изисква малко повече сръчност, за да не сварите жълтъците, и горелка, за да направите карамеления слой отгоре. Можете да го гарнирате с пресни плодове или бисквитка, но и без тях е чудесен. Приятен и лек завършек на по-обилно хапване или пък малка следобедна глезотия – както ви харесва, съветват от Mate Kitchen.

От нас е пожеланието да ви е сладко!

  1.  Разбийте яйцата със захарта до гъста смес.
  2.  Разтворете нишестето в студена вода и го добавете към разбитата яйчена смес.
  3.  Сложете млякото да заври, като при него сложите портокаловата и лимоновата кора и пръчката канела.
  4.  Щом млякото заври, го дръпнете от котлона и извадете канелата и цитрусовите кори.
  5.  Разредете сместа от яйца и нишесте с топло мляко, като бъркате интензивно. Върнете я в тенджерата и сложете на слаб котлон да се сгъсти. Бъркайте, за да не загори.
  6.  Налейте готовия крем в купички и го оставете да се охлади напълно.
  7.  Преди да поднесете, посипете охладеният крем със захар и карамелизирайте с горелка.

Внимание: Съдържа жълтък, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти